Retningslinjer grøntområdet
Retningslinjer for bevaring, vedlikehold og endring av grøntområdene i Skauen borettslag1. Formål med retningslinjene
1.1. Å sikre at borettslaget har et trygt og attraktivt grøntområde.
1.2. Å sikre kontinuitet i bevaring, vedlikehold og endring av grøntområdene.
1.3. Å sikre gode beslutningsprosesser rundt forvaltningen av grøntområdene.
2. Hva er grøntområdene
Grøntområdene er hele borettslagets uteområde med unntak av blokkene og garasjene.
3. Styrets informasjonsplikt
Styret plikter å informere samtlige beboere på forhånd ved planer om vesentlige endringer av grøntområdene. Dette er spesielt viktig når det gjelder planting og felling av større trær. Informasjonen bør være konkret og med en begrunnelse for endringene.
4. Trær
Det skal alltid gjøres en helhetlig vurdering av hele grøntområdet når trær plantes eller felles, med tanke på det visuelle og på praktiske forhold. Trærne er en vesentlig del av borettslagets visuelle uttrykk. De større trærne utgjør en viktig del av nærmiljøet/grøntarealet i randsonen mellom blokkbebyggelse og skog. I prinsippet vil enhver større endring av dette miljøet, særlig felling av trær, på ulikt vis berøre samtlige beboere.
4.1. Planting
Borettslaget skal primært plante trær som er naturlige i norsk flora som f. eks. furu, gran, alm, eik, ask, rogn, osp, lind, bøk, einer, lønn og frukttrær. Det skal ikke plantes giftige trær og busker, eller trær som man på plantetidspunktet vet fremkaller allergi.
Det er viktig å ta hensyn til at trær som vil bli høye og brede kan komme til å bli til sjenanse for beboere. Trærne bør plantes slik at de ikke i vesentlig grad endrer lysforhold for nærliggende leiligheter.
Dersom beboere ønsker at det skal plantes trær må de søke skriftlig til styret med en begrunnelse. Det gjelder også busker utenom inngangspartiene.
4.2. Vedlikehold
Vedlikehold av trær inngår i vaktmesterens oppgaver.
- Det innebærer beskjæring og tynning av frukttrær og andre mindre trær.
- Vaktmester eller styret leier etter behov hjelp utenfra ved større oppgaver.
- Trær som viser tegn til sykdom eller annen svekkelse bør sjekkes jevnlig.
- Samme firma skal ikke brukes både til sjekk av råte/sykdom og til eventuell felling.
4.3 Felling
Friske trær skal i utgangspunktet ikke felles. Trær kan felles hvis de utgjør en fare for beboere eller for borettslagets bygninger. I tillegg kan trær som viser åpenbart varige sykdomstegn eller åpenbar alderssvekkelse felles.
At et tre hindrer utsikt, skygger og/eller er til sjenanse grunnet allergi er ikke i seg selv grunn nok til å felle det. Det må også tas hensyn til at et tre ikke kun har betydning for den nærmeste blokken.
Beboere som ønsker at et tre skal beskjæres eller felles må sende en skriftlig søknad til styret der en oppgir hvorfor treet/grener ønskes fjernet.
For å sikre en helhetlig forvaltning av borettslagets grøntområde tar styret inn søknader og behandler disse samlet én gang i året (januar). Styret skal i løpet av våren foreta befaring og ta stilling til planting og felling i henhold til gjeldende retningslinjer.
5. Inngangspartier
Inngangspartiene foran blokkene skal være velstelte.
5.1. Planting
Hva som skal plantes på våren avgjøres av beboerne i hver oppgang på fellesdugnaden hver vår. Styret skal informere om gjeldende regler for beplantning i innkallingen til den årlige dugnaden. Der skal det også opplyses om hvor mye penger hver oppgang kan bruke til innkjøp av blomster/planter, og når og hvor pengene kan hentes.
Hvis en oppgang ikke har stelt inngangspartiet innen 31. mai et år, vil en standardbeplantning bli foretatt av styret ved vaktmester. Denne beplantningen forventes da å stå noen år.
Eventuell planting i krukker er beboere i hver oppgang selv ansvarlige for.
5.2. Vedlikehold
Beboerne i hver oppgang har ansvar for vanning av bed og krukker de selv har plantet. Vaktmester skal klippe småplenene rundt blokkene.
Sittegrupper og sandkasser vedlikeholdes av styret ved vaktmester.
6. Ansvarsforhold
Det forventes at andelshavere er kjent med grøntområdene ved kjøp av leilighet i borettslaget.
Vaktmester har hovedansvaret for vedlikehold av grøntområdene. Styret er ansvarlig for å følge opp vaktmesterens arbeid.
Styret må ta hensyn til infrastruktur, også under bakken som rør og kabler med mer, og til kommunale reguleringsplaner for området.