I Skauen borettslag ønsker vi å skape et trivelig og trygt miljø for alle. Sammen skal vi ta vare på både bygninger og uteareal. Vi er opptatt av blant annet brannvern, tilsyn med elektriske anlegg og utstyr, fellesareal og lekeplass.

Det finnes en del lovverk, vi som boligselskap må følge. Blant annet lov om brann- og eksplosjonsvern, forurensningsloven og lov om tilsyn med elektriske anlegg og utstyr. Lovverket stiller krav både til boligselskapet ved styret og til den enkelte beboer.

Beboers ansvar

  • Utføre nødvendig ettersyn og vedlikehold av det elektriske anlegget.
  • Montere og bruke elektrisk utstyr i henhold til bruksanvisning og forskrifter.
  • Kontrollere at brannverntiltak i leiligheten er i orden og evt. melde i fra til boligselskapet ved mangler.
  • Sikre forsvarlig utført arbeid ved reparasjoner og andre endringer i leiligheten.
  • Melde i fra til styret ved feil eller mangler som kan gå utover naboer eller som skal følges opp av boligselskapet.

Boligselskapets ansvar

  • Etablere og utøve nødvendig internkontroll (egenkontroll).
  • Utføre nødvendig ettersyn og vedlikehold av fellesarealer og fellesområder.
  • Følge opp feil og mangler som rapporteres inn.
  • Informere beboerne om deres plikter innen HMS-arbeidet.

For å forebygge faren for brann, feil på det elektriske anlegget, vannlekkasjer m.m. er beboer pliktig til å føre tilsyn i egen leilighet. Da det har vært en del utskifting av beboere det siste året deles det ut informasjonshefte, som viser hva du som andelseier ha ansvar for og skal være OBS på, også i år.

Vi har hatt en større skade i en leilighet pga dårlig vedlikehold av vannlåsen på badet. Derfor får du også et infohefte om viktigheten av renhold av vannlåsen. Hvis du sliter med lukt fra sluket kan det tyde på at pakningen på vannlåsen er ødelagt. Kontakt styret for en ny vannlås.

Det er viktig at alle beboere jevnlig tester stoppekranene for å være sikre på at disse virker i tilfelle vannlekkasje. Stoppekranene befinner seg på badet bak luka i innkassingen ved siden av doen. Klistremerker «stoppekran» kan bestilles hos styret.

 

Brannvern er en viktig del av HMS-arbeidet.

Gjør deg kjent med branninstruksen, som henger i hver oppgang.

Alle andeler får i dag utdelt et nytt batteri til røykvarsleren. Batteriet må byttes i løpet av desember. Hvis din røykvarsler er over 10 år gammel, må den byttes i sin helhet.

Det ble kjøpt inn nye brannslokningsapparater til alle leiligheter og delt ut i 5 omganger. Fortsatt er det ca. 50 leiligheter, som ikke har byttet sitt gamle apparat. Vær så snill og kontakt styret for bytte for å være sikker på at du har et fungerende slokkeapparat.

Ikke kast gamle batterier i vanlig husholdningsavfall. Ved siden av styrepostkassa på garasjeveggen mellom Selvbyggerveien 133 og 135 er det hengt opp en postkasse merket «Batterier» der beboere kan deponere brukte batterier forsvarlig. Postkassen tømmes jevnlig.

 

Det er fortsatt mange ting hensatt i fellesarealene som utgjør en brannfare. Alt av utstyr, som er hensatt i fellesarealene fjernes uten forvarsel.

Dette gjelder også utstyr hensatt under trappene. Framover er det kun lov å plassere barnevogner der. Sykler, barneleker etc. skal plasseres i egen eller sykkelbod.

 

Mange ting vi bruker i hverdagen er elektriske og må lades fra tid til annen.

Følg ladevettreglene for å unngå brann:

  • Lad i rom med røykvarsler.
  • Lad når du er våken og til stede.
  • Les og følg produsentens bruksanvisning. Bruk helst original lader.
  • Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
  • Ikke lad i senga.
  • Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
  • Bytt ut skadet utstyr. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110.

I dag er det også første advent og i tiden fremover vil mange ha det ekstra koselig i hjemmet sitt og sette opp levende lys. Husk følgende regler for å redusere fare for brann:

Sett stearinlys på brannsikre overflater, som metall eller keramikk. Unngå å plassere dem nær gardiner, papir eller andre brennbare materialer. Aldri la levende lys brenne uten tilsyn eller når du legger deg for natten. Sørg for at lysestaker står støtt slik at lysene ikke kan velte.

Her finner du anbefalinger fra Brannvesenet som skal bidra til å minimere sannsynligheten for skader ved brann.

 

Et trygt og godt miljø er et felles ansvar!

 

Med vennlig hilsen

Styret i Skauen borettslag